Tomtebrev & nissebrev - Adventskalender 2020

Nissebrev för starkare julkänsla

Nissebrev är en viktig del i uppladdningen inför jul hos många barn över hela världen. Det som gör nissebrev eller tomtebrev så populärt är att de kommer direkt från en tomtenisse. I vissa fall (tomtebrev) så är det självaste jultomten som skrivit brevet. Vad brevet beskriver är varierande men då syftet med nissebrevet är att bygga upp en större mystik runt julen så handlar ofta nissebreven om vad som hände i tomtarnas verkstad.

Det är mycket som ska hinna med till den stora finalen som är julafton den 24 december. Julklappar ska slås in till alla barnen som varit snälla under året. Juldekorationer ska tillverkas och hängas för att förgylla högtiden med en mysig inramning. Nissarna ska även skriva nissebrev och posta breven till alla förväntansfulla barn. Allt ovanstående och mycket mera är därför naturliga delar av innehållet i nissebrev.

Vi har Sveriges mest komplett guide för att hitta adventskalender till barn. Kolla gärna in alla julkalendrar & adventskalendrar till barn >

Butiker med allt för nisse- och tomtehyss!

Klockrent brev som kommer förbrylla ditt barn ordentligt! Personliggör namn, ålder gatunamn och även barnets önskelista. Allt trycks på ett 120 grams papper av hög kvalité för att utstråla mystik och julkänsla. Perfekt att ge både som adventsgåva eller strax innan julafton.

Gratis mall till nissebrev

Ett nissebrev kan se ut på många olika sätt. Det är personen som skriver ihop nissebrevet som sätter sin personliga prägel när det kommer till mallen och innehållet i brevet. Ska du skriva nissebrevet själv? En bra start är att bestämma hur många brev som barnet ska få. Är det endast ett nissebrev, varje vecka eller varje dag?

Här följder några råd hur tankegångarna för att skriva ihop ett bra nissebrev kan se ut:

  • Nissebrev kan vara berättande om vad som händer eller ge uppdrag i julmånaden.

Att spela på snällhet och hjälpsamhet är trix som gör att barnet blir mer involverat i allt som hör julen till. Nissen eller tomten skriver till exempel att det är dags att skaffa julgran samt klä granen den här veckan. Så att den rätta julkänslan infinner sig, för både er och tomten.

Är det en sagolik berättelse ni önskar förmedla med ert nissebrev så låt fantasin flöda iväg. Vad gör jultomten och nissarna när de inte arbetar? Vilken mat gillar föredrar de förutom julgröt och delikata julbord?

Ett hett tips är att väga in barnets favoriträtter och sysslor för att på så vis få ett starkare band mellan barnet och nissarna.

  • Brev som ger ledtrådar på vart nissarna gömt små julklappar

Varianten där nissebrevet består av ledtrådar vart en liten julklapp är gömd är kanske de allra roligaste breven att få. Att få leta reda på en påse julgodis kommer garanterat bli något klurigt som barnet kommer gilla väldigt mycket. Nissen skriver att han varit på besök under natten och sett till så barnet sover och passade samtidigt på att busa lite genom att gömma en påse godis. Kolla in örngottet om det finns något gott där kan vara tillräckligt. Beroende på barnets ålder så kan letandet efter julklappen vara lättare eller svårare.

Tänk på att nissebrev varje dag kräver en rejäl ansträngning. Är det första året så kanske ett par i veckan kan vara ett bra start.

Brev som adventskalender

tomtebrev 2020Önskas den mest effektfulla julperioden så välj 24 brev. Nissebreven läggs i brevlådan eller brevinkastet och pojken eller flickan kommer glatt gå och kolla om nissarna skickat något brev just idag. Från den första december fram till julafton så kommer barnet få intressanta, spännande och goda överraskningar i form av nissebrev.

Känns 24 brev övermäktigt så går det alltid att ge slumpmässiga brev. Nissen kan med fördel skriva vad han har haft för sig under de dagar som han inte hann posta några brev.

  • Nissebrev kommer från tomtenissarna och tomtebrev kommer från självaste jultomten. Beroende på vilken vinkel ni önskar ha så väljs det brev som känns mest passande.

  • Att kombinera berättelser om som händer i tomteverkstaden tillsammans med uppdrag och ledtrådar är förmodligen det optimala nissebrevet.

  • Att beställa nissebrev kostar vanligtvis mellan 100 och 200 kronor. Det finns även gått om sidor som erbjuder gratis nissebrev online. Det bästa brevet är många gånger det du skriver bäst eftersom du vet vad ditt barn gillar. Brevet blir mer personligt och kopplar samman barnet och nissarna på ett helt unikt sätt.

Dela gärna sidan om nissebrev på Facebook, Twitter eller till mejlen.

Sidan uppdaterades 3 juni 2023